Baby, Peuter en Kleuter

 

Voor de allerjongsten is er in zwembad De Nieuwe Hateboer het baby-, peuter- en kleuterzwemmen, ook wel ouder/kindzwemmen genoemd. U en uw kind kunnen tijdens deze lessen heerlijk genieten en oefenen onder deskundige begeleiding. Wij zorgen voor lekker warm water, zodat u en uw kind met volle teugen kunnen genieten van een bezoekje aan het zwembad! Daar begint onze zorg. Hoe begeleiden wij u als ouders en uw kinderen in het proces van leren omgaan met water en leren bewegen in het water. Het gaat om het opdoen van allerlei ervaringen in een voor het kind veilige situatie. Eerst samen met de ouder/verzorger en later, als ze er aan toe zijn, zelf ontdekken en ervaren. Of kinderen leren ervaren, ligt voor een behoorlijk deel aan onze verzorging. Het gaat dus in hoge mate om de kwaliteit van deskundige leiding, die zwemonderwijsgevenden geven. Vanaf de leeftijd van 6 weken (let op vroeggeboorten) kan uw baby mee doen. Zwembad De Nieuwe Hateboer is erop berekend om de allerjongsten te ontvangen. Er zijn aankleedtafels met kussens en boxen aanwezig. Bovendien is het water lekker warm (32°C).

Begeleiding Een begeleider is onmisbaar bij het baby-, peuter- en kleuterzwemmen, omdat wij werken in voor de kinderen diep water. Meestal is dit een van de ouders, maar ook oma, opa of oppasmoeder is mogelijk.

Doelstelling van het zwemmen met jonge kinderen

  • Contact ouder-kind
  • Kennismaken met de recreatieve mogelijkheden in en om het zwembad
  • Opdoen van water- en spelvreugde
  • Stimuleren van sociaal contact en in groepsverband ‘leren’
  • Ervaring opdoen met verschillende bewegingsvormen
  • Het kunnen toepassen van overlevingsvormen (zelfredzaamheid)

Met name het overleven speelt in het huidige babyzwemmen een grote rol. Nederland is een waterrijk land. Ouders komen om die reden ook steeds eerder naar de zwembaden. Het kind moet op steeds jongere leeftijd kunnen zwemmen. De toenemende verblijfsmogelijkheden in onze (subtropische) zwembaden maken het noodzakelijk dat het zeer jonge kind zich enige overlevingsvormen eigen maakt. Onder een goede deskundige leiding en samen met de ouder/verzorger lukt het deze overlevingsvormen zeer kindvriendelijk aan te bieden. En tevens wordt de basis gelegd voor het ‘echte leren’ zwemmen op een wat latere leeftijd.

Kleuterzwemmen vanaf 3 jaar Ouder en kind leren op een speelse manier, waarbij de ontwikkelingsgebieden van de kinderen in deze leeftijd worden gebruikt om samen in het water te bewegen. Zelfredzaamheid staat centraal. Tevens worden er oefeningen aangeboden als voorbereiding op de echte zwemles.